Verdiepende lessen in het Arabisch

Schakelopleiding Arabisch & Hifdh

De intensieve schakelopleiding van Madrasah al-‘Atiqa imam ash-Shadhili is een initiatief om studenten die de Arabische taal onvoldoende beheersen klaar te stomen voor de Madrassa. In korte tijd bereiken zij een goed niveau in Arabisch om zo deel te kunnen nemen aan de voltijd (of deeltijd) opleiding van de Arabischtalige madrassa.  De focus ligt gedurende dit intensieve schakeljaar (september 2024 t/m december 2025) op de verschillende aspecten van de Arabische taal namelijk lezen, schrijven, spreken en begrijpen. Daarnaast maakt de student(e) al een begin met het memoriseren van de Edele Qur’an en zal de student(e) de regels van tajwied en makharidj al huroef bestuderen. 

Het schakeljaar Arabisch en hifdh is bedoeld voor aankomende studenten van de madrassa die eerst hun Arabische taal en Qur’an hifdh op niveau moeten krijgen. Dit doen we door middel van het bieden van een solide basis in alle aspecten van de Arabische taal:

  • Arabische Taalstructuur: De opleiding legt een sterke, stevige basis voor de grammaticaregels en structuur van het Arabisch, inclusief de vorming van zinnen en woordenschatopbouw.
  • Spreekvaardigheid: Studenten leggen een stevige basis qua spreekvaardigheid in de Arabische taal. Bij het beginnersniveau ligt de nadruk op het correct uitspreken van Arabische klanken en opeenvolgende niveaus gaat dit van eenvoudige gesprekken voeren tot complexere gesprekken uitstekende communicatievaardigheden te ontwikkelen.
  • Leesvaardigheid: Studenten worden begeleid bij het lezen en begrijpen van eenvoudige teksten in het Arabisch, waardoor ze hun leesvaardigheid opbouwen. In latere niveaus gaat dit over in het zelfstandig lezen en begrijpen van complexere (islamitische) teksten en boeken.
  • Schrijfvaardigheid: Studenten ontwikkelen gedurende de opleiding een steeds natuurlijkere wijzen van het schrijven in het Arabisch, dit gaat van de eerste niveaus van eenvoudige zinnen en korte teksten tot complexere brieven en langere teksten in de latere niveaus.

Dit intensieve programma zorgt ervoor dat de student in 16 maanden tijd (september 2024 t/m december 2025) wordt klaargestoomd om te starten met het zesjarige volledig Arabischtalige programma van de madrassa per 1 januari 2026.

Het programma voor broeders is elke zaterdag en zondag van 10.00-17.00 uur (ochtend hifdh en middag Arabisch). Voor zusters is er ook op zaterdag 10.00-17.00 (ochtend hifdh en middag Arabisch) en zondag van 13.00-17.00 Arabisch.

Ons Curriculum

Ons curriculum voor de Arabische taalopleiding is gebaseerd op twee gerenommeerde methoden: “Arabiyya Bayna Yadayk” en “Nahw al-Wadih”. Deze methoden worden wereldwijd erkend en gewaardeerd vanwege hun effectiviteit bij het onderwijzen van de Arabische taal.

  • Arabiyya Bayna Yadayk: Deze methode staat bekend om zijn praktische benadering van het leren van Arabisch. Het curriculum is opgebouwd rond alledaagse situaties en conversaties, waardoor studenten snel praktische communicatievaardigheden kunnen ontwikkelen.
  • Nahw al-Wadih: Deze methode richt zich op de grondslagen van de Arabische grammatica en zinsopbouw. Studenten zullen stapsgewijs een diepgaand begrip verwerven van de structuur van de Arabische taal, waardoor ze in staat zijn om steeds complexere teksten te begrijpen.

Toelatingseisen

Het schakeljaar Arabisch is open voor studenten (broeders en zusters) boven de 16 jaar die gemotiveerd zijn om na afloop van het schakeljaar deel te nemen aan de volledige opleiding van de madrassa, maar nog niet voldoen aan de eisen op het niveau van Arabisch. In een intensieve periode zullen zij worden klaargestoomd voor deelname aan de madrassa.

Rooster

Het rooster voor broeders:


Zaterdag 10.00-13.00 uur Hifdh en Tajwied: Docent Shaykh Mohammed Ibrahim;

Zaterdag 13.00-14.00 uur Pauze en Gebed;

Zaterdag 14.00-17.00 uur Arabisch: Docent ……


Zondag 10.00-13.00 uur Hifdh en Tajwied: Docent Shaykh Mohammed Ibrahim;

Zondag 13.00-14.00 uur Pauze en Gebed;

Zondag 14.00-17.00 uur Arabisch: Docent ……


Het rooster voor zusters:


Vrijdag 15.00-17.00 uur Hifdh al-Qur’an, Ustadha A. Sharif;


Zaterdag 9.30-11.30 uur Hifdh  al-Qur’an en Tajwied, Ustadha A. Sharif;

Zaterdag 11.30-13.00 uur Zelfstudie Arabisch en hifdh;

Zaterdag 13.00-14.00 uur Pauze en Gebed;Zaterdag 14.00-17.00 uur Arabisch, Docente ….;


Zondag 14.00-17.00 uur Arabisch, Docente ….. ; 

Arabische Taal

We begrijpen dat studenten met verschillende achtergronden en niveaus zich bij ons aansluiten. Daarom bieden we een reeks van tien niveaus binnen dit schakeljaar, beginnend bij beginnersniveau tot uiteindelijk de studenten na 16 maanden een gevorderd niveau zullen bereiken. Onze ervaren instructeurs passen de lesstof aan om te voldoen aan de behoeften en het niveau van elke student, waardoor een gepersonaliseerde leerervaring wordt geboden. Met name in de beginperiode wordt de nodige aandacht besteed aan het op hetzelfde niveau krijgen van alle studenten.

Onze  reguliere Arabische taalopleiding is gestructureerd in tien niveaus, elk met een duur van tien weken. Tijdens dit intensieve schakeljaar verwerven studenten grondige kennis van de Arabische taal en ontwikkelen ze hun taalvaardigheid stapsgewijs en doorlopen zij alle niveaus. Elke week nemen studenten deel aan zes uur interactieve Arabisch lessen in de klas, waarin docenten de kernprincipes van de taal behandelen en studenten de gelegenheid bieden om vragen te stellen en de geleerde concepten toe te passen. Daarnaast wordt van studenten verwacht dat ze ongeveer drie uur per week besteden aan zelfstudie en oefeningen thuis. 

Onze tien niveaus zijn opgebouwd met een duidelijk progressieve benadering. In de eerste vier niveaus concentreren we ons op de eerste vier boeken van “Arabiyya Bayna Yadayk”, terwijl de laatste zes niveaus de complexere laatste vier boeken van dezelfde methode behandelen. Op niveau 3 en 4 zal boek 1 van ‘Nahw al Wadih’ behandeld worden, boek 2 komt aan de orde op niveaus 5, 6 en 7 en boek 3 op niveaus 8, 9 en 10. Dit stelt studenten in staat om een solide basis te leggen in de Arabische taal en vervolgens hun vaardigheden te verfijnen en uit te breiden naarmate ze vorderen door de verschillende niveaus. Of je nu een beginner bent of al enige ervaring hebt met Arabisch, dit intensieve schakeljaar zorgt ervoor dat je klaargestoomd wordt voor de fulltime madrassa.

 

Qur’an 

Tijdens het schakeljaar zul je starten met het memoriseren van de Qur’an en zo een diepere verbinding met de goddelijke boodschap ervaren. Ontdek de schoonheid van deze hifdh reis terwijl je toewerkt naar het memoriseren van de heilige verzen van de Qur’an (hafs of warsh). Met toewijding, begeleiding en ondersteuning van een zeer ervaren Ustadh(a) en Hafidh(a) zul je stap voor stap vooruitgang boeken in je memorisatie-reis. Niet alleen zal dit programma je spirituele groei bevorderen, maar het zal ook bijdragen aan het behoud van de Qur’an voor komende generaties. Het schakeljaar stoomt jou zo klaar voor een goede start aan de madrassa. 

 

Informatie

Locatie
Dwerggras 30
3068 PC Rotterdam

De les is alleen fysiek te volgen

Tijdstip
Vanaf zaterdag 7 september 2024
Elke zaterdag en zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur

Duur
16 maanden (incl. 2 maanden zomervakantie)

Prijs
€1050,- (betaling in termijnen mogelijk)


Aanmelden

Ontdek de diepte en schoonheid van de islamitische wetenschappen en hoe het je leven kan veranderen. Meld je aan de lessen en begin aan een verdiepende reis vol wijsheid en betekenis in het Arabisch!