Cursussen

Klassiek islamitisch onderwijs

Als pas opgericht opleidingsinstituut voor klassiek islamitisch onderwijs, koesteren we een gedeelde visie om traditionele Soennitische kennis te verspreiden en daarmee een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van individuen en onze gemeenschap. De klassieke methode is gebaseerd op het ijaza en sanad systeem vanaf de Profeet ﷺ  zelf, via de metgezellen en hun volgers via de grote geleerden uit de soennitische geschiedenis tot aan vandaag de dag. Deze principes en kwaliteitswaarborgen vormen de basis van ons instituut en zullen ons begeleiden in het bieden van onderwijs van hoge kwaliteit.  Daarom staat deze onderwijsmethode centraal bij de totstandkoming van ons onderwijsaanbod.

Actieve cursussen

Siera I

Leer de Profeet ﷺ kennen

al-Hikam al-Ghawthiyya

Versterk je band met Allah ﷻ

Online cursussen

De Gids van ibn 'Ashir

Maliki Wetschool

at-Tasawwuf I

Zielszuivering

Fiqh Al-'Ibadaat I

Maliki of Hanafi Wetschool

De Regels van het Vasten

Maliki wetschool

Hadith I

40 ahadith an-Nawawiyya

ash-Shama'il I

Maak kennis met de Profeet ﷺ

Bustaan al-'Arifien

Zielszuivering

De Regels van Hadj

Maliki wetschool

Klassiek islamitisch onderwijs draagt ook bij aan het behoud van het culturele erfgoed van de islamitische wereld. Door de studie van de Arabische taal, literatuur, en geschiedenis wordt de rijke erfenis van de islamitische beschaving bewaard en letterlijk in harten gedragen om door te geven aan de volgende generatie

Waarom kiezen voor klassiek islamitisch onderwijs?

Authentiek
Excellentie
Sheikh
Spiritualiteit

Authentieke kennis

In onze reis naar kennis, is het van essentieel belang dat we ons laten leiden door de principes van het Soennitische gedachtegoed. Dit gedachtegoed is door Allah ﷻ beschermt via het ijaza en sanad systeem vanaf de Profeet ﷺ  zelf, via de metgezellen en hun volgers via de grote geleerden uit de soennitische geschiedenis tot aan vandaag de dag. Deze principes en kwaliteitswaarborgen vormen de basis van ons instituut en zullen ons begeleiden in het bieden van onderwijs van hoge kwaliteit. 

Excellent begrip

Het woord “Itqan” betekent dus excellentie, en het is dus niet zomaar een naam maar symboliseert de normen die we nastreven in onze leeromgeving. Onze toewijding aan traditionele Soennitische kennis gaat hand in hand met ons streven naar intellectuele verdieping, morele groei en spirituele verlichting op hoog niveau. We geloven namelijk dat klassiek onderwijs leidt naar een excellent begrip van onze religieuze bronnen en daarmee intellectuele groei bevordert. Het moedigt studenten aan om diep na te denken over theologische kwesties en religieuze vraagstukken.

Aan de hand van een sheikh

‘Wat je zelf niet bezit, kan je anderen niet leren’. Om excellent onderwijs te verzorgen heb je een sheikh/docent nodig van hoog niveau. Als hoofddocent en sheikh hebben wij, al hamdollillah, met sheikh Mhamed Aarab één van de meest vooraanstaande geleerden in het Nederlandse taalgebied aan ons kunnen binden. Hij is in het bezit van meerdere ijazaat heeft zelf het traditionele madrassa systeem in ‘Sous’ doorlopen en staat daarmee in 1 continue lijn van geleerden verbonden met onze rijke traditie vrij van nieuwe stromingen en innovaties.

Spiritualiteit

Kennis opdoen zonder spiritualiteit is slechts een ‘lege huls’. Klassieke kennis dient samen te gaan met een streven naar spirituele groei en het versterken van de band met Allah ﷻ. Door middel van zielszuivering, dhikr (gedenken van Allah ﷻ) en traditionele islamitische studie onder begeleiding van een sheikh, zullen studenten hun spirituele leven verdiepen.

Waarom kiezen voor Itqan College?

Itqan College is het kennisinstituut waar het rijke erfgoed van klassiek onderwijs binnen de islamitische traditie wordt omarmd. Ons instituut heeft als doel om deze eeuwenoude traditie nieuw leven in te blazen en toegankelijk te maken voor de hedendaagse generatie in de Nederlandse taal.

Klassiek onderwijs, geworteld in de vier Soennitische wetscholen, de eervolle Ash’ari, Maturidi en Hanbali ‘aqieda scholen en de soennitische spirituele weg (tasawwuf assunni) vormen de kern van onze educatieve missie. Excellent onderwijs onder begeleiding van een erkende sheikh gebruikmakend van authentieke en klassieke boeken van de grote geleerden uit onze rijke traditie, dat wil je niet missen.

 

Ontdek de diepte en schoonheid van de islamitische geloofsleer en hoe het je leven kan veranderen. Meld je aan voor De Gids van ibn ‘Ashir en begin aan een reis vol wijsheid en betekenis!