Klassiek Islamitisch onderwijs

Over Itqan College

Over ons

Welkom bij Itqan College, uw toegewijde bron voor klassiek onderwijs in de islam volgens de vier vooraanstaande Soennitische wetscholen (Maliki, Hanafi, Shafi’i en Hanbali), de soennitische geloofsleer volgens de fundamenten van de eervolle soennitische geloofsleerscholen (Ash’ariyyah, Maturidiyyah en Hanabila) en de spirituele weg van de tasawwuf assunni.

Wie zijn wij

Al enige jaren speelt bij een groep studenten van kennis, (ex) moskeebestuurders het idee dat er in Nederland enorme behoefte is aan traditionele soennitische islamitische kennis, volgens de vier wetscholen en de soennitische geloofsleerscholen (Ash’ariyyah, Maturidiyyah en Hanabila). Helaas is deze kennis in Nederland versplintert en beperkt beschikbaar, enerzijds vanwege de geslotenheid van de betreffende instituten, maar anderzijds ook vanwege de beperkte beschikbaarheid van shuyukh en imams die deze soennitische islam openlijk en duidelijk in het Nederlands (kunnen) onderwijzen.

Visie

Ons College draait om één zeer belangrijke overlevering van de Profeet ﷺ:

إنَّ اللهَ تعالى يُحِبُّ إذا عمِلَ أحدُكمْ عملًا أنْ يُتقِنَهُ

“Voorwaar Allah ﷻ houdt ervan als iemand een handeling verricht, dat deze verricht wordt met excellentie.”

Voor ons betekent excellentie niet alleen het najagen van kennis, maar ook het streven naar een dieper begrip van de traditionele Soennitische kennis en het nastreven van spirituele volmaaktheid in overeenstemming met de principes van onze geloofstraditie. We geloven dat excellentie niet slechts een doel op zich is, maar eerder een levenshouding die al onze inspanningen doordringt.

Missie

Het woord Itqan is niet zomaar een naam; het symboliseert de normen die we in onze leeromgeving nastreven. Onze toewijding aan traditionele Soennitische kennis gaat hand in hand met ons streven naar intellectuele verdieping, morele groei, en spirituele verlichting van hoog niveau. We zijn ervan overtuigd dat een uitstekend begrip van onze religieuze bronnen niet alleen leidt tot persoonlijke groei, maar ook bijdraagt aan een bredere verrijking van onze gemeenschap en de samenleving als geheel.

Kwaliteitswaarborging

In onze reis naar kennis, is het zoals gezegd van essentieel belang dat we ons laten leiden door de principes van het Soennitische gedachtegoed. Dit gedachtegoed is door Allah ﷻ beschermt via het ijaza en sanad systeem vanaf de Profeet ﷺ  zelf, via de metgezellen en hun volgers via de grote geleerden uit de soennitische geschiedenis tot aan vandaag de dag. Deze principes en kwaliteitswaarborgen vormen de basis van ons instituut en zullen ons begeleiden in het bieden van onderwijs van hoge kwaliteit.

Sleutel naar succes

Het inspireert ons om kwaliteit te bieden in ons onderwijs, om intellectueel en moreel te groeien, en om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan onze gemeenschap.

Bij Itqan College is excellentie, in navolging van de Profetische overlevering, de drijvende kracht achter onze toewijding aan het bereiken van de hoogste normen in kennis en spiritualiteit.

Ontdek de diepte en schoonheid van de islamitische geloofsleer en hoe het je leven kan veranderen. Meld je aan voor een opleiding en begin aan een reis vol wijsheid en betekenis!